Onze tips voor onderhoud

Dagelijks onderhoud:

1. Voor dat je begint met schoonmaken van je laars of schoen ga je met een zachte borstel de schoen of laars afborstelen zodat al het grofvuil er af is. Neem dan je schoenen of laarzen iedere dag [of iedere keer na gebruik] af met een licht vochtige doek. Daarna vetje de laarzen of schoenen licht in met een doekje.

Om ze goed blijvend te beschermen zet de laarzen of schoen weg in een tas die daar voor bestemd is. Zorg ook dat je bij laarzen gebruik maakt van laarzenspanners. Dit voorkomt inzakken.

2. Mocht je laars of schoen erg nat zijn geworden, laat deze dan bij kamertemperatuur opdrogen. Daarbij kun je het proces wat versnellen door er absorberende papier in de schoen of laars te doen. Dit zorgt er voor dat de binnenkant ook mooi opdroogt. Voor dat je begint met het laten drogen van je laarzen of schoenen neem met een licht vochtige doen het meeste vuil er af en zet ze daarna weg in een hoek van de kamer . Maar niet naast een warmtebron zoals een kachel of open haard. Daar kan het leer vaak niet tegen en dan krijg je scheuren. En dat zo jammer zijn.

TIPS

– Probeer zoveel mogelijk af te wisselen met schoenen en laarzen. Dit voorkomt versnelde slijtage.

Een weetje: de combinatie van vocht en bacteriën van je voet zorgt voor een versneld proces van slijtage.

– Doe geen zadelzeep op je laarzen en/of schoenen . Hier van krijg je doffe leer. De stiksels van je schoenen en/of laarzen gaan hier van ook eerder stuk. Dit komt omdat de stiksels bij laarzen/schoenen dunner zijn dan bij hoofdstelen en zadels. Gebruik gewoon de producten die voor schoenen en laarzen bedoelt zijn. Deze producten kun je gewoon halen bij de schoenmaker of schoenenwinkel in de buurt. Maar ook bij ons.

– Eigenlijk weet je het wel maar toch noem ik het nog even. Ga niet met je mooie laarzen en schoenen de stal uitmesten of je paard afspoelen.

Zorg daarom dat er altijd een paar extra oude laarzen of schoenen in de buurt staan zodat je makkelijk kan wisselen.

Deze tip wil ik je niet onthouden omdat dat best belangrijk is. Het gaat om het schoonmaken van de gedeeltes van de laars/ schoen waar de strass steentjes zijn verwerkt. Dit gedeelte hoef je alleen af te nemen met een vochtige doek. let op: Bij verlies of beschadigen van strass steentjes of andere kwetsbare versiersels op de laars / schoen vallen niet onder garantie.

Onderhoud Nubuck leer

laatste tip dat gaat over onderhoud van Nubuck leer. Om te zorgen dat je laarzen en schoenen mooi blijven, is het belangrijk om ze regelmatig schoon te maken en te verzorgen.

Nubuck is een beetje een lastige leersoort . Dat komt door dat de bovenkant van het leer licht geschuurd is. Hier door krijg je dat mooie fluweelachtige uitstraling en gevoel.

Heel mooi natuurlijk maar wel lastig in onderhoud zo moet je bij het schoonmaken met een doek/borstel er afborstelen en niet wrijven. Dit geld ook voor het verzorgende product die je gaat gebruiken dat moet je er ook niet in wrijven maar in deppen.

PS: Nog een paar kleine tips

Al je je nieuwe laarzen gaat inlopen ga ze dan eerst goed natmaken met je voet er nog in en laat ze drogen aan je voet.

Als ze droog zijn verzorg ze dan wel goed want ze moeten natuurlijk wel lang mooi blijven.

Heel veel plezier met je nieuwe laarzen of schoenen.

Mocht er wat zijn laat het ons weten.

Groetjes Truusje